Emisija "Budimo ljudi" RTRS

3. Me─Ĺunarodni kongres njegovatelja

6 godina rada

Zabava u domu

ÔÇő

Virtuelna 3D tura

Dobrodošli

U zagrljaju netaknute prirode okru┼żene borom i jelovom ┼íumom u op┼ítini Kne┼żevo 01.10.2009. godine sve─Źano je otvoren Dom za smje┼ítaj i njegu starijih lica, ─Źijem otvaranju su prisustvovali predstavnici Vlade RS, predtsvnici centara za socijalni rad op┼ítina ┼áipovo, Srbac, ─îelinac, Kne┼żevo, grada Banja Luke, direktor penzionerskog doma Banja Luka, predstavnik gerijatrijskog centra Banja Luka, na─Źelnik op┼ítine Kne┼żevo sa saradnicima i mnogi drugi gosti.

Nekada davno, smještaj naših najmilijih u Dom bio je nezamisliv korak.

Tempo na┼íeg ┼żivota se naglo promjenio i nismo vi┼íe u mogu─çnosti provoditi sa najdra┼żima onoliko vremena koliko bismo ┼żeljeli i koliko to oni zaslu┼żuju ili jednostavno za to nismo osposobljeni jer je njihova pokretnost privremeno ili trajno onemogu─çena. Me─Ĺusobnom saradnjom i na┼íim stru─Źnim osobljem, ┼íti─çenicima na┼íeg Doma omogu─çavamo prijatan boravak u istom uz podsticanje ve─çeg kvaliteta ┼żivota tre─çe ┼żivotne dobi u smislu izra┼żavanja kulturnih, duhovnih, dru┼ívenih i rekreativnih aktivnosti

O Domu

 • Dom se nalazi na samom ulazu u opstinu Kne┼żevo (iz pravca Banja Luke);
 • Prilaz Domu je omogu─çen za pokretna kao i te┼że pokretna lica. Isto va┼żi za kretanje po Domu;
 • Dom raspola┼że sa prostorima u veli─Źini 620 m i liftom koji povezuje prizemlje sa spratom;
 • Kapacitet Doma je 60 kreveta, raspore─Ĺene u jedno ili vi┼íe krevetne sobe;
 • Svaka soba ima svoje kupatilo prilago─Ĺeno potrebama ┼íti─çenika;
 • U prizemlju se nalaze bolni─Źki kreveti za polupokretna i nepokretna lica;
 • 24 sata dnevno ┼íti─çenici imaju adekvatnu njegu, prehranu i nadzor;
 • Dom sadr┼żi i kuhinju sa restoranom, zajedni─Źkom prostorijom za dnevni odmor gdje se korisnici mogu dru┼żiti, gledati TV, izra─Ĺivati ru─Źne radove i druge aktivnosti, kao i dvije terase iste namjene;
 • Dom je za┼íti─çen ogradom kao i ostalim sigurnosnim mjerama za osobe Alzheimerjeve bolesti i demencije (video nadzor);
 • Kompletno grejanje prostora i vode vr┼íi se EKO gorivom koje ne zaga─Ĺuje okolinu;
 • Podru─Źje op┼ítine Kne┼żevo nalazi se na jugu Republike Srpske sa desne strane rijeke Ugar u jugoisto─Źnom dijelu Banjalu─Źke regije na prostoru izme─Ĺu op┼ítine Banja Luka, Kotor Varo┼í, ─Źelinac, Mrkonji─ç Grad, Jajce, Travnik;
 • Na nadmorskoj visini od 890 m, okru┼żeno ─Źetinarskom ┼íumom, podru─Źje netaknute prirode, poznato kao vazdu┼ína banja i kao takvo pru┼ża idealne uslove za zdravstveni oporavak.

Usluge

AKTIVNOSTI ┼áTI─ćENIKA DOMA

U Domu ─çemo najvi┼íe raditi na samostalnosti i kreativnosti ┼íti─çenika.U tom pravcu organizova─çemo dosta duhovnih , kulturnih i rekreativnih aktivnosti (odlazak u vjerske objekte, ┼íetnje, ─Źitanje, pravljenje razglednica, ─Źestitki, sa─Ĺenje cvije─ça i sli─Źno).

PRIJEM U DOM

U dom se primaju pokretna, polupokretna i nepokretna lica, kojima je potrebna pomo─ç na primarnom nivou. Zna─Źi izvr┼íavanje njege, hranjenje po na─Źelima prehranske piramide, higijena, nadzor od strane medicinskog osoblja, posjeta ljekara svakih 14 dana (vizita) ili po potrebi, podsticanje socialnih kontakata. Tako─Ĺe je u Dom mogu─ç privremeni smje┼ítaj (privremena nepokretnost, odsutnost porodice, rehabilitacija posle operativnih zahvata i sli─Źno)

OSOBLJE

U Domu je zaposlen tim medicinskog osoblja, koji brinu za njegu i nadzor ┼íti─çenika.U kuhinji tim kuhara koji jelovnike pripremaju po na─Źelima zdrave prehrane i prehranske piramide. Za higijenu prostora i ve┼ía ┼íti─çenika brine se tim higijeni─Źarki koji obavlja i manje ┼íiva─çe poslove).Tako─Ĺe, ┼íti─çenici imaju mogu─çnost uvijek popri─Źati sa glavnom sestrom i iskazati svoje ┼żelje, namjere, prijedloge i sli─Źno kao naprimjer premje┼ítaj u drugu sobu, ┼żelje u vezi sa hranom, problematika socijalnog tipa, de┼íavanja iz privatnog ┼żivota i sli─Źno).

ISHRANA

Ishrana se priprema po na─Źelima zdrave prehrane i prehranske piramide za ┼íti─çenike tre─çe ┼żivotne dobi, isto va┼żi za sve diete koje se individualno spremaju prilago─Ĺene dieti i osobi.

VEŠERAJ

Osoblje Doma brine se za odno┼íenje prljavoga ve┼ía i posteljine, vra─çanje ─Źistoga i ispeglanoga u sobe ┼íti─çenika. ┼áti─çenici koji ┼żele sa─Źuvati svoju samostalnost imaju mogu─çnost da uz pratnju ili bez nje sara─Ĺuju u radovima oko pranja i su┼íenja ve┼ía (i drugo), ┼íto je jako bitno zbog samopouzdanja i osje─çaja dru┼ítvene korisnosti.

ODR┼ŻAVANJE I OTKLANJANJE KVAROVA I EVENTUALNIH NEZGODA

U Domu je 24 sata dostupan kućni majstor koji otklanja eventualne kvarove u Domu kao i manje popravke stvari od štićenika.

Drugi o nama...

"Mislim, da je sama ideja o osnivanju ovakvog Doma u prelijepom ambientu u Kne┼żevu pun pogodak. Ovakvu ideju treba podr┼żati kako bi gra─Ĺani tre─çe ┼żivotne dobi imali mogu─çnost, da ostatak ┼żivota provedu kako to i zaslu┼żuju."

Nenad Ratkovi─ç, direktor penzionerskog Doma Banja Luka za dnevne novine FOKUS

"Ovo je prostor sa enormno visokim prosjekom ozona koji slu┼żi za pre─Źi┼í─çavanje krvnih sudova i gotovo da je idealan za rehabilitaciju starih, iznemoglih i bolesnih lica. ─îetrdeset godina unazad nastala je ideja, da se napravi ovakav objekat.Tako je na osnovu procjene vrijednosti ozona, ─Źistog vazduha, ─Źiste vode, ugodne klime i nadmorske visine, ideja stara 40 godina pretvorena u stvarnost."

Na─Źelnik op┼ítine Kne┼żevo ─îedo Vukovi─ç

Pisani mediji o nama ->
Dom za njegu starijih lica Kne┼żevo

Cjenovnik

Cjenovnik usluga je formiran prema zdravstvenom i fizi─Źkom stanju ┼íti─çenika. Raspon cijena je podijeljen na kategorije koje ozna─Źavaju pokretljivost, samostalnost i izvr┼íavanje osnovnih potreba i sli─Źno

Kontakt

Dom za njegu starijih lica Kne┼żevo

Ulica: Rajka Duki─ça bb, 78230 Kne┼żevo
Telefon: 051/591-420
Telefon: 066/943-943
E-mail: domknezevo@blic.net
Web stranica: http://www.domzanjeguknezevo.com

Dom za njegu starijih lica Kne┼żevo